Archive

Bcn – San Salvador

Educació per el desenvolupament

 

Bcn-SanSalvador és un projecte que promou l’intercanvi al voltant de l’emprenedoria cultural entre joves de Barcelona i San Salvador (El Salvador).

 

L’any 2012 la Fundació Ajuda en Acció amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Connectats inicia el projecte de cooperació internacional “Carpa Lúdica” a la ciutat de San Salvador, El Salvador. La iniciativa proposa la rehabilitació d’un espai fix al centre històric de San Salvador per al desenvolupament d’activitats vinculades amb les arts plàstiques i escèniques dirigides a joves, a més impulsa la creació d’empreses culturals com una alternativa social i professional.

 

L’objectiu és oferir una plataforma de desenvolupament social i cultural on, a més de generar propostes creatives, es treballi la prevenció de la violència juvenil a través d’activitats artístiques.

 

Amb l’objectiu d’establir un contacte efectiu a dues bandes es llança la plataforma web Bcn-SanSalvador (Bcn-sansalvador.com), una estratègia de comunicació online que permet conèixer el treball dels joves de les dues ciutats, promou l’intercanvi i divulga les seves idees i opinions entorn dels temes claus del projecte. Com a part del procés d’intercanvi un grup de joves de cada ciutat realitza un viatge (Barcelona-San Salvador, San Salvador-Barcelona) per assentar les bases de la col·laboració i posar en comú les activitats realitzades conjuntament.

Nus de la trinitat

 

Nus de la Trinitat és un dispositiu de reflexió i acció entorn de les activitats esportives i usos de l’espai públic en el Parc de la Trinitat (Barcelona), tenint en compte les relacions de gènere que s’estableixen. El procés vincula activitats físiques i esportives amb pràctiques creatives com la fotografia i l’audiovisual, mitjançant tallers oberts de creació, crítica de la imatge i la proposta d’esdeveniments esportius que porten a noves formes d’utilització dels espais.

El projecte procura respondre a qüestions com Qui utilitzen els espais esportius del parc? qui no i per què? Quin tipus de relacions s’estableixen entre els usuaris i envers l’espai d’acord als rols de gènere? Existeix una correspondència amb les pedagogies desplegades a l’espai mediàtic?

Un projecte co-creat per: Sonia Abian (Argentina), Florencia Aliberti (Argentina), Silvia Subirós (Catalunya), Diego Salazar (Colombia).

Produït per la 1ª Convocatòria de Projectes d’Esport, Art i Inclusió Social del Consell Superior d’Esports de l’estat espanyol, impulsada per Idensitat.

+ Info sobre el projecte

Barrilabs radio

 

Comunicació social

 

Dispositius mòbils radiofònics de participació veïnal que promouen la creació d’espais de debat i reflexió sobre l’entorn proper i la convivència. Un model per a la interacció social i el diàleg obert, creant noves formes d’utilitzar i estar en un lloc.

 

A través d’una estructura de caràcter temporal i ús col·lectiu, transportable i adaptable a diferents situacions i espais urbans, s’habiliten diferents zones públiques com a lloc de trobada i intercanvi, des del qual pensar les relacions entre allò individual i col·lectiu i l’interacció entre aquests.

 

Una práctica de participación colectiva que irrumpe en el entorno cotidiano, para pensar en la construcción del espacio social y las relaciones que en él acontecen.

Con la colaboración de l’Ajuntament de Barcelona, Districte de Sants- Montjuïc.

 

HG Barribook

Audiovisual i participació

 

Connectar a joves amb el seu barri i establir vincles de pertinença i implicació amb el mateix, mitjançant una intervenció desenvolupada en el districte de Horta-Guinardó de Barcelona.

 

A través de tallers i activitats vinculades al vídeo, la creació de guions, les habilitats escèniques i les noves tecnologies, es van produir peces audiovisuals que recreen històries juvenils, explorant possibilitats de cohesió social en el context local i connexió amb els equipaments públics.

 

Barribook és un projecte impulsat pel Districte d’Horta-Guinardó del Ajuntament de Barcelona. En la seva primera fase es va difondre per la XTVL (Xarxa de televisions locals de Catalunya) en forma de programa de televisió juvenil.

 

La serie TV

Creació audiovisual

 

Explorar realitats juvenils en contextos urbans diversos a través de la creació participativa de peces audiovisuals de ficció-documental. Connectats La Sèrie es realitza amb actors/actrius naturals i és escrita de forma col·laborativa a partir d’històries de vida reals o fictícies.

 

És una pràctica en mitjans de comunicació per a adolescents que permet, mitjançant la construcció i posada en escena de relats, manifestar inquietuds, experiències i opinions a través de la televisió de proximitat i Internet.

 

Es van realitzar 63 capítols d’emissió setmanal a través de La Xarxa (Xarxa de Televisions Locals de Catalunya). Un registre documental va descriure el procés de creació i convivència d’aquests joves. Premi de la 2na Mostra del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) al millor programa de televisió de proximitat realitzat a Catalunya (2009).

 

Connectats TV – Comunicacion social

Magazine televisiu d’emissió setmanal que recorre i divulga entorns juvenils interculturals a Barcelona. A través de càpsules que combinen elements del magazine convencional, el documental de creació i la ficció, es difonen experiències i iniciatives culturals individuals i col·lectives amb valors innovadors i experimentals. Es van produir 87 capítols de 25 minuts que es van emetre setmanalment per la Xarxa (Xarxa de Televisió Local de Catalunya)  i a través d’un portal Web a la carta.