Connectats cooperative

Social innovation in Barcelona

Connectats SCCL is a cooperative from the cultural and social sector dedicated to designing and managing educational programmes, social interaction and intervention processes and audiovisual creation projects. Our actions are adapted to particular circumstances from creativity and the sum of disciplines, stimulating the production of shared knowledge, driving opportunities for dialogue and generating new ways of convening and participating. We develop entrepreneurship projects which are open to experimentation, we integrate research elements and we bring motivation to spaces of co-creation, production and exchange of cultural contents.

Artistic and creative practices
Educational

Connectats has been active in creating opportunities for creative interaction and promoting the circulation and reception of messages in social and educational scopes. We develop strategies that link artistic practices, creativity and new media. Our processes connect disciplines that are adjusted to the people, circumstances and specific contexts in which we work.

Intervention and interaction processes
Social

Finding the most efficient solution to a social issue requires starting up creative processes, that search the contexts, explore the possibilities of action, generate experiences of shared analysis and facilitate the exchange between the people involved and the target group. The goal is to design effective proposals that respond to posed challenges.

Communication strategies
Audiovisual

Connectats was set up in 2007 as an audiovisual production company with a social approach focused on TV and Internet. We develop projects that require the implementation of communication strategies in new media. We produce quality audiovisual content and experiment with new means of production.

23

Developed projects

350

Annual beneficiaries

21

Professionals involved

7

Years of activity

WHAT DO WE DO?

Portfolio of projects

Being aware that social context is in constant change, we develop entrepreneurship projects open to experimentation. We integrate research elements, bring motivation to spaces of creation, production and exchange of cultural contents, so as to generate visibility mechanisms and incorporating the daily use of technology, social networks and proximity media.

EDUCATION AND CREATIVITY

Design of new educational formats using art, digital media and creativity as vehicles for learning that generatel relationships of equality based on the launch of projects with shared goals.

SOCIAL INTERVENTION AND INTERACTION

The social interaction dynamics established in local contexts require of new research and intervention strategies. It’s about creating space for action and opportunities for participation, so that the neighbours can generate new and environment-transforming community projects.

Audiovisual communication strategies

Generate audiovisual creation proposals for cultural, educational and/or social communication objectives.

SOCIAL INNOVATION PROCESSES

The current situation of social exclusion and the problems that affect people’s welfare and quality of life, requires ideas, solutions and initiatives which are urgent, but must also be creative. This set of initiatives, has been called social innovation for the past few years.

Find out about one of our current projects. Why Violence? Art practices and social awareness

Somos

Equipo

team_image
Direcció general

Carlos Piegari

Comunicador social. Soci fundador de Connectats SCCL. Radicat a Catalunya des de 2004. Ha col·laborat en diversos mitjans (gràfica, ràdio i televisió) impulsant temàtiques d'interculturalitat. Va ser coordinador de l'àrea de comunicació en la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya. Va cursar estudis universitaris de filosofia, comunicació social i cooperació cultural per al desenvolupament.

team_image
Coordinació de projectes

Diego Salazar

Llicenciat en Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Durant més de tres anys va treballar com a realitzador de programes per a la Xarxa de Televisió Local de Catalunya dirigint el magazine setmanal Connectats TV (89 capítols) i La Sèrie, docuficció (63 capítols). També ha dirigit peces documentals per a televisió i plataformes de continguts per a Internet.

team_image
Coordinació pedagògica

Saïda Benhoura

Llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. Va obtenir una beca d'intercanvi a l'Especialització en Educació Artística Integral de la Universitat Nacional de Colòmbia. Ha treballat com a redactora de projectes educatius i culturals amb el Ministeri de Cultura de la República de Colòmbia, com a formadora de formadors i en l'àmbit de l'acompanyament a l'escolarització amb infants i adolescents. Li interessa la perspectiva de gènere i les iniciatives que afavoreixen els processos d'inclusió i cohesió social.

team_image
Educadora

Lídia Martos

Graduada en Educació Social a la Universitat de Barcelona i estudiant del Postgrau de Societats Africanes, Singularitats i Mundialització de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha participat de moviments locals per a la defensa de les persones migrades i per a la erradicació del discurs de l'odi. Vinculada amb projectes artístics, educatius i de participació amb diverses associacions de la ciutat.

team_image
Educadora

Sandra Jurado

Graduada en Pedagogia amb menció en orientació i assessorament escolar per la Universitat Autònoma de Barcelona. Formada com a mediadora comunitària i amb postgrau en Mediació Artística (Art per la transformació social). La seva trajectòria en l'àmbit acadèmic ha estat paral·lela a la seva carrera com a ballarina de danses urbanes.
Directora i facilitadora del projecte Median T la Danza (una iniciativa de mediació a través d'estratègies artístiques vinculades amb el cos) ha treballat amb diferents col·lectius i entitats en l'àmbit socioeducatiu.
Com a docent ha realitzat diferents sessions i xerrades per la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i Col·legi d'educadors i educadores socials de Catalunya.

team_image
Educadora

Lucía Bretos

Llicenciada en Comunicació Audiovisual i en Antropologia Sociocultural a la Universitat Autònoma de Barcelona, Postgraduada en Mediació Artística (Art per a la transformació social) a la Universitat de Barcelona, Certificada en Artteràpia en les arts del cos a Marabal i en Dansa Contemporània a TragantDansa. Paral·lelament ha estudiat dansa durant vint anys a diverses acadèmies de Barcelona, Granada, Lisboa i Brasil. Actual ballarina de la companyia de dansa i música resident a Barcelona Kumbiamba i impulsora del projecte de dansa, teatre i acció social Trobades en Escena a Mataró. En els darrers deu anys s’ha dedicat professionalment a la docència en dansa i a la intervenció artística en l’àmbit socioeducatiu amb diverses entitats i cooperatives de Barcelona i el Meresme.

team_image
Disseny i avaluació de projectes

Enric Carpio

Graduat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona i estudiant del Màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona. Ha estat en pràctiques en diferents institucions culturals de Barcelona com Casa Àsia, el Institut de Cultura de Barcelona i Fabra i Coats - Fàbrica de Creació. Al 2016 va col·laborar en l'elaboració del informe sobre l'estat de la cultura a Catalunya que va realitzar el Consell de la Cultura i les Arts de Catalunya (CoNCA).

team_image
Producció

Marina Piegari

Va cursar estudis de comunicació social i producció audiovisual en Argentina, on va ser docent del curs Periodisme de la moda en l'Institut Fashion Design (2008). Va treballar com a assistent de producció del programa de ràdio La mar amb cotxe en F.M Palermo, conduït per Cristina Wargon i va participar en diverses produccions audiovisuals independents fins a l'any 2010, quan es va incorporar a l'equip de Connectats SCCL.

Connectats

Cooperative

Connectats SCCL is a cooperative from the cultural and social sector dedicated to designing and managing educational programmes, social interaction and intervention processes and audiovisual communication strategies.

Our actions are adapted to particular circumstances from creativity and the sum of disciplines, stimulating the production of shared knowledge, driving opportunities for dialogue and generating new ways of convening and participating.

We develop entrepreneurship projects which are open to experimentation, we integrate research elements and we bring motivation to spaces of co-creation, production and exchange of cultural contents.

Educational programmes0

Social intervention processes 0

Audiovisual communication strategies0

CONTACT US

Social media

FACEBOOK

Follow us

Click here

TWITTER

Follow us

Click here

INSTAGRAM

Follow us

Click here

VIMEO

Follow us

Click here
Cooperative Connectats
THE CREATIVE WORKSHOP ACTIVITY

Connectats stands as a permanent creative workshop, that conceives, develops, and manages cultural, educational and communication services. The variety of products and activities correspond to the interdisciplinary nature of the staff.

We consider necessary to promote spaces of convergence for different disciplines, to open spaces that allow innovative processes and to create experiences of shared knowledge that inspire ideas, foster market-viable initiatives and, at the same time, affect the social context.