Archive

Fes! Cultura

 

Fes! Cultura és una incubadora de projectes culturals d’impacte social que promou la participació de persones i col·lectius diversos en la creació de propostes culturals transformadores. Explora formes d’aprenentatge i producció col·laboratives que involucren artistes, gestores culturals, estudiants i activistes socials en el desenvolupament d’iniciatives culturals comunitàries.

 

El 2017 vam crear Fes! Film Festival, un programa de formació en gestió cultural comunitària dirigit a joves de secundària. Cada any, implementem un itinerari formatiu en horari escolar en què desenvolupem col·lectivament una mostra de cinema documental de drets humans. Al voltant de 50 joves participen en la creació de la programació, la producció i la comunicació d’una sèrie d’esdeveniments que s’implementen en centres culturals de la ciutat. 

 

Fes! Cultura #AccióMigrant

Enguany, presentem Fes! Cultura #AccióMigrant, un  itinerari formatiu adreçat a artistes i creadores d’orígens diversos a Barcelona, ​​que inclou workshops, tutories personalitzades, una aula virtual, jornades de networking i esdeveniments de comunitat, on imaginem i dissenyem projectes culturals, en defensa del dret a migrar. 

 

Fes! Cultura #AccióMigrant és una iniciativa de Connectats Cooperativa, amb la col·laboració de CEPS Projectes Socials, el màster universitari en Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona, PlantaUno, Fabra i Coats: Fàbrica de creació i Plataforma/C. Amb el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i Fundació ”la Caixa”. 

Visita: www.fescultura.org

Fes! Film Festival

 

Fes! proposa l’organització col·laborativa d’un esdeveniment d’exhibició cinematogràfica centrat en la sensibilització pels drets humans. El festival és ideat, planificat i produït pels i les mateixes estudiants que es plantegen com a públic objectiu a altres joves i famílies del seu entorn. El procés culmina amb la producció d’un esdeveniment gestionat per l’alumnat que es realitza en un equipament cultural de referència.

El programa d’activitats s’insereix dins l’itinerari escolar com una proposta d’innovació educativa que vincula les arts cinematogràfiques amb nous models d’ensenyament basats en l’aprenentatge per projectes. Aquesta metodologia permet als i les alumnes adquirir coneixements i competències bàsiques mitjançant el disseny i implementació de propostes que donin resposta a situacions reals. La tasca del equip de facilitadores i docents es guiar i recolzar-les al llarg del procés.

Fes! Festival pretén activar nous públics a través de la implicació dels joves en el disseny i creació d’un esdeveniment cultural de sensibilització social. Una iniciativa que enllaça processos d’innovació educativa i cultural alhora que aporta alternatives per als reptes socials de la ciutat.

 

Visita la web: www.fesfilmfestival.org

 

Amb e suport de l’Ajuntament de Barcelona

Col·lecció intercultural

 

Col·lecció Intercultural és un projecte de sensibilització intercultural a través de la realització de tallers de creació plàstica i audiovisual amb alumnes de secundària de 3 instituts de la franja Besòs de Barcelona (INS Comas i Solà, Institut Dr. Puigvert, INS Barri Besòs).

Els tallers es realitzan a través de la metodologia d’aprenentatge-servei solidari amb la que es pretén vincular la sensibilització intercultural amb l’àmbit territorial dels diferents barris i districtes. Alhora, amb aquest projecte és vol proporcionar als instituts de noves propostes de treball a l’aula per tal de millorar el compromís de l’alumnat amb el seu procés educatiu.

 

Visita la web: col-lecciointercultural.com

 

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

Aules Connectades

 

Proposa experiències d’aprenentatge en horari escolar, coordinades amb els i les docents dels centres educatius, a través de metodologies innovadores que afavoreixen el desenvolupament integral i competencial. Es preocupa per elevar les aspiracions educatives dels i les estudiants, estimula l’interès pel coneixement i la creativitat, la resolució de problemes pràctics i introdueix la metodologia de treball basat en l’elaboració d’un projecte.

 

La finalitat és aportar recursos que contribueixin a reduir el fracàs escolar d’adolescents a l’educació secundària donant prioritat a persones vulnerables o en risc d’exclusió social, per millorar les seves competències bàsiques a través d’una sèrie d’activitats pensades per desenvolupar-se a l’aula en horari escolar. Pretén a més, apropar-se a les famílies d’aquests joves amb la finalitat de conèixer i atendre les seves necessitats, treballant de manera coordinada amb els centres educatius i les institucions competents en la definició dels objectius i metodologies.

 

Una iniciativa de la Fundació Ajuda en Acció i Connectats Cooperativa.

Projecte Filma

Audiovisual y educación

 

Filma conecta a un equipo de profesionales del mundo audiovisual con un grupo de jóvenes para la realización de un film creado de forma colectiva en el contexto de un Instituto de Enseñanza Secundaria en Barcelona.

Pretende involucrar a la comunidad educativa en la (re) construcción de relatos propios que permitan reflexionar sobre el futuro de las relaciones interculturales en contextos de proximidad, como el propio instituto o el barrio.

 

El proyecto se concibe como un proceso abierto a la experimentación y permeable a las propuestas que los participantes expresan. Utiliza el dispositivo documental y de ficción como herramienta de exploración y análisis de los imaginarios construidos alrededor de la convivencia en diversidad.

 

FILMA es una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona (Distrito de Sant Andreu) con la colaboración de l’Espai Jove Garcilaso y el Institut Doctor Puigvert. Gestionat per Connectats.

Imagina’t Barcelona

Art i educació intercultural

 

Imagina’t Barcelona- Col·lecció Intercultural és un recurs educatiu de sensibilització en interculturalitat adreçat a joves o adolescents d’instituts públics de Barcelona.
El projecte treballa amb els joves per tal de sensibilitzar-los entorn a una de les riqueses més grans de Barcelona: la seva diversitat cultural.

 

Imagina’t Barcelona parteix dels instituts públics, base del coneixement i, mitjançant tallers de creació plàstica i audiovisual, vol vincular els i les alumnes amb el seu barri.
Els mestres són receptors i reproductors d’aquest projecte, en el que estan implicats activament. Els tallers són impartits des d’una metodologia participativa i són els següents:

 

Mapatge històric: els i les alumnes manipulen fotografies d’arxiu per analitzar la història de la ciutat, del barri i els moviments migratoris que els han conformat.

 

Interaccions i connexions: es preparen intervencions artístiques al carrer, per tal de generar interacció entre els veïns d’un barri, potenciant el coneixement de l’altre.

 

Perfils individuals: cada alumne plasma la seva autobiografia amb l’ajuda de la fotografia, demostrant que a cada grup o col·lectiu també hi ha diversitat.

 

Imaginaris quotidians: al carrer, els i les alumnes aprenen a veure i a ressaltar aquells espais, objectes, botigues i situacions que evidencien la diversitat cultural de la ciutat.

 

Una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona gestionada per Connectats Cooperativa.

Bcn – San Salvador

Educació per el desenvolupament

 

Bcn-SanSalvador és un projecte que promou l’intercanvi al voltant de l’emprenedoria cultural entre joves de Barcelona i San Salvador (El Salvador).

 

L’any 2012 la Fundació Ajuda en Acció amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Connectats inicia el projecte de cooperació internacional “Carpa Lúdica” a la ciutat de San Salvador, El Salvador. La iniciativa proposa la rehabilitació d’un espai fix al centre històric de San Salvador per al desenvolupament d’activitats vinculades amb les arts plàstiques i escèniques dirigides a joves, a més impulsa la creació d’empreses culturals com una alternativa social i professional.

 

L’objectiu és oferir una plataforma de desenvolupament social i cultural on, a més de generar propostes creatives, es treballi la prevenció de la violència juvenil a través d’activitats artístiques.

 

Amb l’objectiu d’establir un contacte efectiu a dues bandes es llança la plataforma web Bcn-SanSalvador (Bcn-sansalvador.com), una estratègia de comunicació online que permet conèixer el treball dels joves de les dues ciutats, promou l’intercanvi i divulga les seves idees i opinions entorn dels temes claus del projecte. Com a part del procés d’intercanvi un grup de joves de cada ciutat realitza un viatge (Barcelona-San Salvador, San Salvador-Barcelona) per assentar les bases de la col·laboració i posar en comú les activitats realitzades conjuntament.

emMou Bcn

 

Generar reflexió i acció entorn de temes de diversitat cultural, entre joves de Barcelona, a través de la creació d’una plataforma presencial i virtual de producció i intercanvi de continguts.

Mitjançant l’ús de noves tecnologies i tallers de creació audiovisual, fotogràfica i radiofònica duts a terme en instituts públics i centres cívics, es produeixen, de forma col·lectiva, peces audiovisuals i gràfiques que busquen repercussió en Internet, a través d’una plataforma Web 2.0.

 

El projecte es va desenvolupar en 22 instituts públics i 14 centres cívics de diversos barris de la ciutat. Es van realitzar 122 activitats i van participar 923 persones.

 

Una iniciativa de la Direcció d’Immigració i Diàleg Intercultural, en col·laboració amb la Xarxa de Centres Cívics, Ajuntament de Barcelona.

 

Nosaltres, els altres

Creació teatral

 

Un muntatge escènic experimental on es reflexiona sobre la idea de la “ciutat diversa” prenent com a punt de partida les perspectives individuals d’un grup de joves.

 

Una obra de creació escènica i audiovisual, resultat d’una sèrie de tallers duts a terme a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats amb un grup de joves entre 14 i 22 anys, que reflexiona sobre la convivència intercultural en els contextos urbans.

 

El projecte es proposa trobar mètodes i formes de treball que integrin processos dirigits a l’autonomia dels participants, potenciant les seves afinitats creatives i motivant la construcció col·laborativa de discursos.

 

Una iniciativa de Connectats amb el suport de la Direcció d’immigració del Ajuntament de Barcelona.